"Bipolär I syndrom utmärks av en eller flera maniska episoder som i de flesta fall växlar till eller från depressiva episoder och i de flesta fall återgår till perioder med neutral grundstämning."
Detta läser jag i min nya bok.

Jag läser också att mani är ett högt och expansivt stämningsläge eller uttalad irritabilitet under minst en vecka.

Den där lyckan jag skrev om för några inlägg sen, den har hållt i sig, ända tills idag.

Vid mani ska minst tre av följandee symtom märkas ihållande;
Förhöjd självkänsla; euforisk, glättig, charmig, påflugen, har storhetsidéer (tänker styra upp och styra om psykvården).
Minskat sömnbehov; behöver sova mindre än 4 timmar/natt, ibland inte alls (Och jag somnar inte ens på föreläsningarna). 
Pratsam; avbryter, får utbrott, är högljudd, skämtar, är svår att avbryta, är teatralisk (allt skedde under 1 timme på ett möte inom psykvården idag, där jag p.g.a min höga självkänsla sågade allihopa där högljutt och forcerat, så min käresta fick leka lite diplomat och tona ner det jag sa, spelade sedan "lugn och sansad" när vi sa adjö. Det var dock inget skämt).
Tankeflykt; Osammanhängande (som tre TVprogram samtidigt), idérikedom (precis som när jag styr upp basgruppsarbeten i skolan, 8 personer kommer på 3 olika tider och 3 olika platser).
Lätt distraherad; kan inte fokusera, störs av bakgrundsintryck, är nyckfull ("gav man henne socker så ville hon ha salt").
Ökad aktivitet; har ökad sexlust, startar nya projekt, tar kontakt mitt i natten (städar med knipkulor! Dammsugaren och skurhinken står framme sedan 1 vecka tillbaka. Öh, ... knipkulorna sitter i.)
Vidlyftighet; inköp (bilar, spel, antikviteter), fortkörning, är promiskuös, är bråkig.

Okej... vidlyftighet; inköp av bilar, spel eller antikviteter. Nej, det har jag inte gjort! Fortköring - ja, 3 ggr på 6 månader. Promiskuös - nae. Bråkig vet jag inte heller...
Äh, kanske inte är så himla manisk ändå?

 

1 kommentarer

Systeryster

29 Jan 2010 16:38

En kär vän som är bipolär längtar efter att vara LAGOM. Det är hennes högsta önskan, och allt hon drömmer om. Inte för mycket, inte för lite, bara LAGOM. Och vi, någorlunda friska, tycker det är trist med lagoma människor. Den friska har många önskningar. Den sjuka bara en.

Kommentera

Publiceras ej