Vi säger att våra barn är dom vi älskar mest. Varför pratar vi då till dem på detta sätt???
Hade du någonsin pratat så till en vän, kollega eller granne? Hade du älskat en person som behandlade DIG på det viset?

Detta är ett effektivt sätt att förstöra ett barns självkänsla! Varför gör vi då detta i alla fall? För vi har förmodligen lärt det av våra föräldrar som fick det av sina föräldrar osv.

Man vet att barn utvecklar sig genom att pröva och misslyckas helt från första steg, därför går skäll rätt in och kan störa utvecklingen. Oftast får barnen skäll för något de gör fel i "den vuxna världen" men som är helt normalt i barnens värld.

En sak till. Det hjälper inte att skrika/skälla.  Skäll leder sällan till att vi får barnet att göra det vi vill. Tvärtom gör det ofta konflikten större och kan leda till mer aggresiva barn.

Det är vi vuxna som bestämmer, men sluta bryta ner ditt eget barn (för det är det som händer när vi skriker och skäller ut dem)! Börja istället att förklara, undervisa, lära, ge närhet och det viktigaste, acceptera barnet ditt som de är! Med "fel" och allt...

Precis som det är (och inte är). Ditt barn är under utveckling så ha tålamod med dem. Kanske är barnets intention något annat än du först trodde? Ta några djupa andetag så du inte reagerar spontant och faller tillbaka i dom gamla mönstren som sårar och skadar barnet.

Istället: Ge barnet massa skryt och positivitet: "Du är underbar", "Du är bäst", "Du är så duktig" o.s.v

Öva på att överse "felen" och fokusera istället på det barnet ditt klarar av. De bra kvalitéerna dom har måste vi lyfta fram. "Detta var du så duktig på", "Detta var väldigt snällt av dig" o.s.v. Du kommer märka hur barnet skrattar, växer och får lust att göra/lära mer. 


Och...

barn, barnuppfostran, beteende, kritik, kärlek, självkänsla, skäll, uppfostran,

2 kommentarer

ohappa.blogg.se

16 Apr 2015 01:10

Så bra skrivet, och så sant!!

maasen179

16 Apr 2015 06:47

Mycket bra som sagt! Och uttrycket "Barn gör inte som man säger, de gör som man gör" är sannare än många tror, tror jag!!

Svar: Exakt!!
Cattastroph

Kommentera

Publiceras ej