Har hittat en bibel! En adhd bibel. "ADHD hjälpen - för ett liv i balans" av Katarina A. Sörngård.
Den gav mig massor med aha upplevelser, som "aha, det är därför..." och mycket som förklarade varför mina föräldrar inte "förstog" att jag hade adhd när jag var liten och varför en del fortfarande inte förstår, inte vet och inte ens skulle kunna tro att jag har adhd. Jag har bara "råkat" hitta hanteringsstrategier för några mina svårigheter som har gjort livet något lättare. Och jag har också lyckats dölja mina svårigheter relativt väl.
 
Sörngård skriver "Många personer med adhd upplever att livet är i obalans. Ofta stressar de mer än andra, men får ädå mindre gjort, anstränger sig för att passa tider, men kommer ändå försent, försöker vara närvarande, men uppfattar ändå inte vad som sägs, kämpar tappert med livspusslet, men upplever att vardagen ändå inte går ihop. Många känner sig rastlösa och har en malande oro, andra kan vara impulsiva och ha svårt att reglera sina känslor och få relationer att fungera".
Hade jag bara fått läsa det där stycket för längesen, så hade jag fattat.
 
Sörngård förklarar också varför alltfler människor får en adhd-diagnos idag. "Sannolikt beror det på att kundkapen om tillståndet ökar både i samhället i stort och inom sjukvården där utredningarna äger rum. Det kan även bero på att de svårigheter som adhd är förknippat med har blivit ett allt större problem, i takt med att samhället har blivit mer komplext. Ju högre krav som stäls på människor, desto fler är det som inte klarar av att leva upp till dem.
Hon skriver också om hur skolarbetet har förändrats tilll mer självstyrt och mindre lärarstyrt, vilket ställer större krav på barnens egna förmågor.
Dagens arbetsplatser för oss vuxna kräver även att man kan arbeta och koncentrera sig i en miljö som är stökig, full av intryck och utan möjligheter till lugn och ro, såsom kontorslandskap.
I både vardags- och arbetslivet påkallas vår uppmärksamhet av ljud, plingande telefoner, meddelanden om nya inlägg i sociala medier, sms osv, samtidigt som vi ska vara fokuserade, kunna planera och organisera vår tillvaro, arbete, livspussel och det sociala. Vi lever idag med otroligt mycket fler intryck än vad vi gjorde förr. Stressen och kraven även på oss vuxna har ökat markant.
 
Det bästa för ett barn med adhd är att få växa upp i en stabil familj med en tylig och förutsägbar struktur. Där man inte uppfostar sina barn med bestraffning utan med tålamod, bekräftelse, uppmuntran och kärlek. Detta ökar möjligheterna att man ska kunna utveckla strategier som underlättar tillvaron och leder till att svårigheterna inte får så allvarliga konsekvenser. Och om man tvärtom växer upp i en familj som inte är lika välfungerande som det första expemplet så ökar riskerna att svårigheterna förvärras. En bra skolmiljö och kunniga, engagerade lärare kan också få en skyddande effekt på ett barn med adhd. Likaså som en stökig skolmiljö och oförstående, oengagerade lärare ökar riskerna för att svårigheterna förvärras.
Orsaksfaktorerna till adhd handlar alltså om ett komplext samspel mellan genetiska faktorer och olika riskfaktorer i miljön.
Japp, adhd är till stor del ärftlig. Upp till 80% av orsaksfaktorern tors vara genetiska. Men man kan också "bara" ha anlag för adhd utan att själv utveckla tillståndet. Personer som har adhd upplever ofta att någon annan i familjen har samma eller liknande problem.
 
Boken riktar sig till den som har adhd. Man får lära sig mer om vad adhd är men också hitta effektiva strategier för att få balans i livet. I slutet av boken finns ett kapitel skrivet till anhöriga.
En mycket, mycket bra bok!
Jag har läst massor av fakta och info böcker om adhd. Många böcker med tips och strategier, för att själv lyckas få livet att gå ihop och få balans. Men oftast, tyvärr, upplever jag att författarna fan inte har koll! De har kunskap om adhd. De skriver bra fakta om adhd. Men tipsen och strategierna. GAAAAH! Jag blir upprörd varje gång jag läser dessa tips och råd och får känslan av att dom faktiskt inte ens har koll på hur man verkligen fungerar med adhd. "Bit ihop", "räkna till tio", "bestäm dig för att..." osv. Sånt som bara får en att förlora mot livets svårigheter.
 
Men den här boken... Jag säger bara: LÄS!
PMDD, adhd, aktivitetsnivå, förändra, förändring, hanteringsstrategier, kunskap, livet, npf, självhjälp, strategier, svårigheter, terapi, tips, tricks, utveckling,

Kommentera

Publiceras ej