I veckan har det diskuterats verklighetsflykt lite här och där i min omgivning. 
Man flyr kanske från en jobbig verklighet. Kanske man mår dåligt i sig själv, varit med om jobbiga saker och man tar då till en liten sväng ut ur verkligheten.

Man super sig full, röker på eller knaprar piller. Man kanske tränar mycket eller sjunker djupt in i TV-serie (serieknarkare) Man kanske porrsurfar eller har flera internetkontakter. Man kanske spelar och drömmer om miljonerna. Eller engagerar sig djupt i andra människor. Allt för att slippa ha fokus på sig själv/att vara i sig själv/att vara själv med sig själv.

Jag bara spekulerar, men är det så konstigt att människor hamnar i missbruk och beroenden? Särskilt om man inte mår riktigt bra.
Missbruk och beroende finns i SÅ MYCKET ANNAT än bara alkohol och droger. Oavsett vilket så tror jag att just den där verklighetsflykten är orsaken till det mesta i just missbruk o beroenden.


Men vem orkar leva i verkligheten ständig? Verklighetsflykt kan väl vara att läsa en bok eller se en film också. En paus från verkligheten. Det verkar ju hälsosamt och normalt.

Men det är först när beteendet övergår till en sådan omfattning att man förlorar kontrollen, det orsakar ångest och man forsätter med beteendet för att samtidigt döva ångesten som det räknas som missbruk eller beroende.
Eller, är det då det blir ett flyktbeteende? Eller är det helt enkelt samma sak? beroende, missbruk, normalt, onormalt, serieknarkare, verklighetsflykt,

5 kommentarer

maasen179

14 Mar 2015 10:44

Kanske inte så otippat, men: Klockrent! Väl talat och instämmer till hundra %

maasen179

15 Mar 2015 11:20

Min förra kommentar låter ju konstig när jag ser den nu!! Menade alltså att det inte var otippat att jag skulle tycka att du skrev bra!! :)

Svar: Hahah det var precis så jag förstog din kommentar! 😉 en som inte har en adhd-hjärna hade kanske inte förstått!? 😝
Cattastroph

maasen179

15 Mar 2015 11:52

Haha :) Härligt att höra! Ville bara vara säker! ;)

♥ Evahle.se - en blogg om psykisk hälsa ♥

15 Mar 2015 17:46

Det kallas ju för flyktbeteende när man flyr från verkligheten för att försöka å bättre en stund. Något som faktiskt är vanligare än vad man tror.

Svar: Ja precis. Tänker mig att det är "nyttigt" att fly en liten stund nångång då o då, även om man mår bra. Men precis, så vanligt faktiskt.
Cattastroph

Linn Törnlund

25 Mar 2015 02:04

Kul att hitta till din blogg! 😀 ska ta och läsa igenom nån dag när jag har tid och ro i kroppen☺️
Men det jag läst hittills är jätte bra! 😘 kram!

Svar: Tack! 😃
Cattastroph

Kommentera

Publiceras ej