Det är inte enkelt. Jag skrev tidigare om den magiska dieten och tänkte fortsätta på den. Hur, när och varför man äter är viktigare att tänka på än vad man äter. I alla fall om man har/tenderar att ha någon form av ätstörning, vilket jag är rätt övertygad om att de flesta feta/tjocka/överviktiga har. En ätstörning behöver inte vara bulimi eller anorexia. Det kan vara hetsätningsstörning UNS (utan närmare specifikation) -  vilket jag läst om och tror att mer än 75% av vår tjocka befolkning lider av.

Jag har tidigare också skrivit en del om olika beroenden (och missbruk till följd av det). Utan att gå för djupt in på hur hjärnan fungerar så har beroende och den ätstörningstypen jag syftar på (hets/UNS) samma sätt att fungera. Belöna och dämpa ångest tex. 

Det är komplicerat och svårt. Man måste jobba med hela sig själv. I mitt inlägg om den magiska dieten lät det relativt enkelt, och det var enkelt för mig, när jag väl kom till insikt. Nu äter jag bara när jag "måste", dvs frukost, lunch och middag. För näring, blodsocker och energi. Normalt och sunt. Sen kan jag ta en bit av det ena eller det andra som jag tycker om. Men spårar inte ur i frosseri som förr.

När jag analyserade hur, när och varför jag åt, insåg, erkände och kunde prata om det så gick det som av sig självt. Utan större kamp, trots att det var smärtsamt för själen. Vikten går neråt och jag har en relativt sund kropp.

Bra! Men okej, jag har en ätstörning, en typ av beroende, missbruk? 
Vikten har jag lyckats med. Jag är under tillfrisknande. Men resten av jag då? 

Med beroende och missbruk (inkl ätstörningen) följer ett visst beteende. Om jag "jobbar bort" min ätstörning, en alkoholist "jobbar bort" sin alkoholism/slutar supa, en spelberoende slutar spela. Är allt över då?

Svar NEJ! 
Ofta börjar alkoholisten att äta när han slutar supa. Beteende och mönster. Spelberoende börjar supa eller träna (som övergår till missbruk). Och den ätstörda (som ofta också är sockerberoende)... 

Ja själv övergick jag till att informationsknarka. Kalla det googleberoende, internetmissbrukare. Istället för att äta sitter jag med telefonen i handen och googlar på nästäppa, synfältsbortfall, adhd, kartnaglar, ätstörningar, pms, PTSD, droger, feber, cancer, låttexter, ekologi, utbildning, cykeltillbehör, Sveriges lagar, ordspråk, fildelning. Jag läser om allt och kan doktorera i samtliga sökningar. Jag är expert på det mesta jag råkat komma över.

Emellanåt kollar jag Facebook och bloggar. Det är svårt att få min uppmärksamhet. Ständigt upptagen av att fördjupa mig i vadsomhelst. Jag är inte närvarande. Hemmet är stökigt, det finns inte rena kläder. Läxor och andra viktiga uppgifter glöms bort. Min informationsnarkomani har tagit över och drabbar nu även min familj.

Jag vet att det bästa för mig i det här läget är "12-stegsprogrammet", därför att beroende och missbruk måste man jobba sig ur med hela sig själv. Det hjälper inte att bara "lösa ett specifikt problem", för då är nästa snart där... Och vem vet vad det blir då, sprit, droger, sex...


12-stegsprogram, alkohol, behandling, beroende, beteende, diet, droger, frossa, förståelse, hjälp, insikt, kost, mat, missbruk, mönster, sex, terapi, vikt, ätstörning,

3 kommentarer

Polly Svensson

24 Mar 2015 13:09

Bra skrivet. Vet vad du pratar om. Jag har den senaste perioden närmare bestämt snart 4år hetsätit, för att jag i mitt mående inte mått bra.

meh.blo.gg

25 Mar 2015 22:12

Kloka tankar!
Tack för kommentaren, kunde inte sagt det bättre själv

Jesica

26 Mar 2015 22:19

Haha, jag är likadan, googlar allt. Totalt Google beroende 😀

Kommentera

Publiceras ej