Jag vet inte hur många som läser min blogg, och jag vet inte heller hur många av er som läser som har adhd.
Och i så fall, hur många av er läsare som har adhd har också besvär med värk och smärta?

I mitt adhd-googlande har jag många gånger stött på frågor om sambandet mellan adhd och smärta, adhd och fibromyalgi, adhd och utbrändhet, adhd och ... ja, olika tillstånd som inte är känt eller forskat om som en "samsjuklighet" eller har en klar koppling som dyslexi, OCD, ångest, depression, ätstörning osv.

Men sambandet/kopplingen adhd och smärtproblematik/besvär har fångat mitt intresse.

Jag har inte sett till några forskningsresultat eller vetenskapliga bevis som stöder min teori. Det är bara egna tankar, funderingar, reflektioner, kunskap och erfarenhet som jag kopplat ihop.

Adhd är ju en rad kognitiva funktionsnedsättningar som bla nedsättningar i de exekutiva funktionerna och hos vissa även perceptionsstörningar. Det är utifrån dessa funktioner jag utgår när jag kopplar ihop adhd med smärtproblematik.

Kognitiva funktioner handlar om förmågan att tänka, känna och lära. De skapar ordning och begriplighet i tillvaron.
 
De exekutiva funktionerna påverkar (i korthet) bla uppmärksamhet och koncentration, att reglera beteende, motiv och känslor, reglera aktivitetsnivån och växla uppmärksamheten mellan olika saker.

Perceptionsstörningar påverkar förmågan att ta till sig intryck från omgivningen samt att samordna dessa intryck. Även balansförmågan, förnimmelse av inre och yttre smärta, förnimmelse från inre organ, varmt och kallt påverkas. Man misstolkar lätt intrycken och drar felaktiga slutsatser.

På något sätt tror jag att det där med bristande koncentrationsförmåga och att rikta sin uppmärksamhet har något att göra med att vi med adhd lättare drabbas av långvarig sk kronisk smärta.
Vi har en viss känslighet till följd av detta, att om eller när vi drabbas av smärta koncentrerar vi oss på detta fullt ut. För när vi väl koncentrerar oss så då jävlar koncentrerar vi oss. När smärta drabbar oss kan ingenting komma emellan. Det är i alla fall svårare för oss att avleda smärtan.
På grund av svårigheterna av att reglera känslor och beteende så blir känslan av hopplöshet, känslan av att "det kommer aldrig att gå över" det som tar över. Smärta påverkar vårt beteende - det gör det för alla. Det är lätt att förlamas av smärtan, man blir liggandes eller man söker intensivt hjälp och vård för att bli av med smärtan. 

Dessutom, om man inte vet orsaken till smärtan (vanligt vid ryggbesvär, ont i magen) skapas lätt en oro i vem som helst. Men för oss med adhd blir denna oro mycket starkare och intensivare.
Och oron/ångesten av detta ökar intensiteten av smärtan och den onda cirkeln skapas. En ond cirkel som är mycket svår att ta sig ur.

Alla människor har olika sätt att reagera på olika saker. I hjärnans system finns funktioner som gör att vi kan dämpa och i viss mån också styra våra emotioner (känslor). Människan har en speciellt bra förmåga att reglera emotioner tackvare aktiviteten i pannloben. Vi kan kontrollera emotionerna genom att flytta fokus från något obehagligt, men också påverka känslorna direkt med våra tankar. Det kallas kognitiv kontroll (Ochsner & Gross, 2005).
Adhd är en kognitiv funktionsnedsättning, och vi har därför inte den förmågan, i alla fall inte i lika hög grad som andra.

Jag har själv inte problem med kronisk eller långvarig smärta. Men klart att jag haft ont. Har haft ryggskott och ont i rygg och nacke av "okända" anledningar (som jag nu vet troligtvis handlat om inre stress och oro) som jag sökt vård för, ofta! Och ja, smärtan har alltid förlamat mig. Jag blir liggandes, förlamad tills jag söker vård. Får jag inte hjälp förlamas jag igen. Får jag hjälp OCH lugnande besked om att det inte är något farligt så går det över, så småningom.

Men smärtan var mycket mer långvarig förr! Jag har haft perioder av veckors sjukskrivning pga smärta. Förr, dvs innan adhd-diagnos och medicinering.
Jag kan självklart ha ont fortfarande. Men smärtan upptar inte all min kraft och energi längre. Jag kan koncentrera mig på annat och avleda min smärta själv mycket bättre nu.
adhd, exekutiva funktioner, fibromyalgi, hanteringsstrategier, kognitiva funktionsnedsättningar, kronisk smärta, långvarig smärta, npf, ont, smärta, värk,
December är alltid lika spännande. Hoppsan, har det VARIT första advent redan? Så jag skyndar mig att köpa en adventstake, med 4 ljus som ska tändas varje söndag. Jag köpte en förra året också, och förförra året. Men dom finns aldrig kvar. Vart dom försvann vet ingen.
Tänder ljusen och inser att det snart är jul igen.
Fortsätter sedan med hushållsarbete, jobb, läxor, aktiviteter etc etc. 

Men jävlar, det är ju JULAFTON om 6 dagar. Jag jobbar 4 av dom dagarna! Jag har alltså 2 dagar på mig att införskaffa julklappar, julmat, julpynta, julstäda, julplanera osv. Vart ska vi fira och med vem. Jamen just ja. Min mamma hade ju sagt... Dom skulle visst komma hit. Just det, för att jag jobbar på julafton. Dom skulle ju ha med sig julmaten... eller...

Jag hatar, ja verkligen hatar att gå på stan. Särskilt för att köpa julklappar. Jag hamnar bara i mina egna favoritaffärer, min frisör eller hos min optiker. Tiden går, butikerna stänger och jag har inte köpt en klapp. Så därför julklappshandlar jag på nätet. Där finns allt. Samlar in önskelistorna från alla barn och klickar hem allt lämpligt från listorna och några överraskningar till.
Eftersom jag handlar från några olika nätbutiker och vid olika tillfällen blir det lite tokigt ibland och jag har råkat klicka hem dubbla grejer.

Eller som för ett par år sen när farmor och mormor undrade vad de skulle köpa till minsta pojken. "Pirates of Carribean lego" önskade han sig mest av allt, vilket jag meddelade släkten.
Han fick TRE paket Pirates lego. 
Jag hade beställt på nätet - hoppsan, det visste jag inte... och att skicka tillbaka är inte min grej. Det bara går inte. Jag gör det inte. Mormors kvitto fanns inte kvar. Farmor fick lämna tillbaka sitt paket. Så det slutade med att han fick TVÅ Pirates paket (ca 1000kr/st). Han var nöjd.

I år kom julen extra fort, eller extra tidigt. 
JAG HAR JU INTE ENS TÄNT TREDJE LJUSET I ADVENTSTAKEN! 
Och det är plötsligt lite för riskabelt att köpa julklappar på postorder. Postgången kring jul är ju inte som den brukar vara resten av året då man faktiskt kan få sin order på 2 dar.

Men faktiskt, i år har jag ändå ansträngt mig tidigt och faktiskt köpt varsitt litet paket till barnen. För längesedan till och med! Tyvärr så längesen, så inte fan minns jag vad som finns i de paketen. 

Nåja, det blir jul i alla fall!adhd, fixa, förväntan, jul, julklappar, julstök, npf, ordna, organisera, planera, planering, tomten,


Igår städade jag. Jag städade, och grät en skvätt. Sen sov jag.
Idag vaknade jag. Trött, och såg framemot Nyhetsmorgon i soffan.

Men enligt bilden ovan;
1. Blöt handduk i soffan. Brevid en svettig strumpa. 3 stycken strumpor till, utanför bild, svettigare och har ingen samhörighet med strumpan i bilden.

2. Två svettiga strumpor under torkställningen tillsammans med en fläkt. Vem har lagt omkull den? Ska den inte stå? Sladden är i, så den torde vara använd. Den har stått där sedan 13 september och jag torkar INTE tvätten med den. Kanske någon la omkull den för att torka de svettfuktiga strumporna?

3. Jag kan inte riktigt tyda stöket. En tygpåse med något i, en Ikea säck med något i. Jag vågar inte titta djupare... På samma plats låg för ett par veckor sedan en trasig bordslampa med avföring i. Jo det är sant, rinnande bajs - inne i en lampskärm.

4. På en raritetsmöbel från 1934 står ert Sverigepaket. Jag erkänner mig skyldig. Där samlar jag saker som ska skickas norrut till jul. Ovanpå ligger ett par svettiga träningstights, en trasig julstjärna i papper. Och något annat som ingen - absolut ingen vet vad det är och vart det ska.

5. Brevid rariteten på golvet i lagom snubbelhöjd ligger två lamp-ramper sedan 19 september och fyller sin funktion, vilken funktion vet jag dock ej.

6. Någon av de 540 eleverna på barnens skola har glömt sina gymnastikskor i omklädningsrummet. Av säkerhetsskäl eller omtänksamhet togs dessa hem till oss. För härifrån kommer de säkert i rätta händer. Och för att ytterligare öka säkerheten så la vi dom alldeles intill ett trasigt skoinlägg i vår hall. Vems skoinlägg det är vet ingen, men det kan vara mitt. Så det får ligga kvar där.

7. Framför skafferiet ligger en  fotbollsstrumpa. Den är hård och stel och svår att sträcka ut för att ens kunna tyda att det är en fotbollsstrumpa. Ingen har kunnat tyda om det är storlek 36 eller 41. Så vi kan inte döma någon skyldig. Den får ligga kvar tills motsatsen är bevisad.

8. Det här är en köksbänk. En gång i tiden bredde jag smörgåsar där. Sen började det kännas ofräscht. Så jag köpte en fin vas och en tygblomma som fick pryda stället. Den får numera inte plats där bland xboxkontroller, deodoranter, halsband, sårsalva, nycklar, strumpor, stressboll och mascara. Men en gång kunde man bre mackor där.

9. Den som söker han finner - precis var som helst hemma hos oss. Mina nya trosor kan fyndas bland rester från julklappspapper och fjärrkontroller. Känner du att du saknar nåt från ditt hem så är du välkommen att komma och leta hos oss. Vad som helst kan med stor sannolikhet hittas här. Men hur det kom hit kommer ingen att kunna svara på.

Och soffan, den var alldeles för fuktig av blöta handdukar och svettiga strumpor. Samt full av allergena hårtussar för att jag skulle kunna lägga mig, eller ens sätta mig där för att se Nyhetsmorgon.

Fotnot:
Detta har ingenting med min ADHD att göra.
förbannelse, jul, städa, stök,